Banner blindness geblocked

Tijdens het doorlezen van een online artikel was het 1 van die spaarzame momenten dat mijn oog werd toegetrokken naar een banner.aruba Het was een video banner met mooie langzaam in elkaar overlopende beelden: Stranden, mooie natuur met goede beeldkwaliteit. De afzender was Aruba en toegegeven, voor zo’n afzender is het makkelijker de beelden voor zich te laten spreken.

Je hoort nu veel over programmatic trading en addressable tv. Mooie technieken die snel de juiste banner aan de juiste doelgroep in de juiste fase van de consumer journey kunnen tonen.  O.a. door gebrek aan de juiste creatie zijn we massaal banners aan het mijden. Hoe meer boodschappen in een banner staan, hoe meer op de actie gericht, hoe rationeler/ opdringeriger de boodschap, hoe beter de lezer weet dit razendsnel met het oog te mijden. Zo snel als de techniek ervoor kan zorgen dat de juiste boodschap op het juiste moment in het beeldscherm op komt poppen, zo snel is het oog in staat dit te verwerpen.

No offence, het oog moet wel, anders kan ons hoofd de grote hoeveelheid aan reclameboodschappen op een dag simpelweg niet verwerken. En nou weet ik ook wel dat het digital medium meer geschikt is voor boodschappen dichter tegen het aankoopmoment. Dan ben je als adverteerder sneller geneigd met een mooie actie het laatste zetje te geven. Maar toch komt dat het digitale medium uiteindelijk niet ten goede. Het resultaat is dat mensen heel snel de banners weten te mijden, of geërgerd de banner weg moeten klikken omdat anders de content niet gelezen kan worden. Gevolg: 25% heeft nu een ad-blocker.

Creatie voorop

Laten we creatie voorop zetten, echt dit is een bepalende factor. Onderschat het filterend vermogen van de ogen niet. Hoe goed ook de technieken zullen gaan werken, als de creatie niet werkt zullen advertenties ten alle tijden geblokt blijven worden, eerst met het oog, daarna met ad-blockers.

Voor goede creatie bestaan geen gouden regels, dit is het werk van de creatieven en hangt af van de kpi’s. Maar hou in het achterhoofd dat emotie altijd extra aantrekkingskracht heeft en sneller communiceert en beter onthouden wordt dan boodschappen op de ratio. Hou rekening met die paar seconden die je maar hebt, stop niet teveel proposities in je uiting. Benadruk dan ook meer de experience zoals de Aruba-banner, roep het vakantiegevoel op als je een vakantie aanbieder.

De bovengenoemde nieuwe technieken zoals programmatic-trading zijn prachtig in staat om het bereik verder te optimaliseren. Door meer te weten wat de interesses zijn van de bezoeker kan met 1 relevante propositie worden gericht, zonder met hagel te schieten met meerdere proposities tegelijk in 1 uiting. Dit is namelijk killing voor communicatie-overdracht. Maar ik hoop niet dat adverteerders hierdoor meer achterover gaan leunen met hun creatie, want zonder goede creatie nog steeds geen effecten.

 

 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s