Intuitie als voorgeprogrammeerde overmoed

Als je mensen rechtsreeks vraagt of ze zich laten beinvloeden door reclame is het antwoord automatisch ontkennend. We denken dat we in controle zijn en alles op de ratio doen. In de praktijk werkt het anders en laten we ons vooral door het onbewuste leiden. Het onbewuste wordt gevoed door alle impulsen die wij dagelijks op ons afgevuurd krijgen. We denken als consument dat we deze uitstekend kunnen verwerpen en soms lukt dat ook, maar niet altijd. Een fragment uit de film Focus reconstrueert dit onbewuste proces goed, misschien wel juiste door een lichte Amerikaanse overdrijving. Met Mister Liyuan Tse als symbool voor de argeloze consument en Will Smith in de rol als adverteerder.

Voor diegene die de film nog niet gezien hebben: Alleen deze scene wordt ontleed en tegelijkertijd bent u ook op de hoogte van de betekenis “priming”. In deze film uit 2015 is Will Smith een meesteroplichter en kiest zijn slachtoffers zorgvuldig uit.  Liyuan Tse is er daar 1 van, een mulimiljardair en altijd in voor een gokje.

Part 1 Setting the scene (35 sec): de scene speelt zich af in een American football stadium . Will Smith zet als toeschouwer een onschuldige weddenschap op met zijn van niets wetende partner in prime. De handlangster weet nog niets van het hogere plan af en is de zogenoemde “Blind Mouse”in het geheel. Zoals in dit  1e fragment te zien is lopen de weddenschappen steeds verder op en raakt mister Tse geinteresseerd:

Part 2 Nummer 55 (16 sec) Will Smith lijkt op dit moment de onderliggende partij. Er wordt toegewerkt naar een allerlaatste weddenschap om 1.1 miljoen dollar: Will Smith moet het rugnummer raden van de football speler die mister Tse vannr55uit de verrekijker selecteert. Dit heeft normaal gesproken een kans van 1 op 92, zou het niet dat er subliminale beinvloeding in het spel is. De miljardair kiest het nummer 55.

De voice-over verraadt het al. Mister Tse kiest voor een bekend gezicht en een bekend (rug)nummer. Doorslaggevend is dat deze awareness op onbewust niveau rond sluimert. Mister Tse, vol vetrouwen,  verwart dit met zijn intuitie. Maar in feite is zijn intuitie zijn voorgeprogrammeerde onbewuste overmoed. Alles loopt volgens het vooropgezette masterplan waarin mister Tse onbewust naar nummer 55 wordt gedirigeerd. Will Smith raadt het juiste getal en wint de laatste weddenschap waarin alles 1 grote mindfuck lijkt.

 Part 3 Het onderbewuste geprogrammeerd (44 sec) De vraag is hoe mister Tse vooraf is geprimed op nummer 55. Bekijk het laatste deel van de scene en zie van een afstandje hoe onbewuste beinvloeding zomaar gebeurt. Met de aantekening dat dit er een lichte Amerkiaanse overdrijving in verweven zit:)

 

Als je de scenes in chronologische volgorde zet herkent u misschien ook de link met marketing. Hoe consumenten worden beinvloed door marketeers van awareness (priming), overweging naar uiteindelijke aankoop:

Awareness, Scene 3 het onderbewuste geprogrammeerd: Nog in de awareness fase met alleen push reclame. Adverteerders die de hele dag prikkels uitsturen over allerlei verschillende kanalen/ momenten, om het merk onbewust in je hoofd rond te laten sluieren.

Overweging, Part 1 Setting the scene: De consument komt verder in de funnel, meer in de consideration set met ook meer interactie verschuivend van push naar pullDe consument denkt alles nog onder controle te hebben.

Aankoop, Part 2 Nummer 55: Het kiezen van number 55 is de bekroning op alle inspanningen. De consument neemt de aankoopbeslissing waarvan de adverteerder al wist de consument deze zou maken.

Zoals Will Smith zelf zegt: “If you get their focus, you can take everything you want”

Veel van de verwerking is passief en onbewust. Primer Research houdt rekening met het onderbewuste in onderzoek. Meer weten over de onbewuste werking van reclame? Neem contact op met Primer Research voor interessante Priming cases.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s