George Cloon”eyes”

Als iets wel de aandacht trekt zijn het de ogen. In advertenties wordt er vaak gebruik van gemaakt. Zo had Unilever deze zomer voor Magnum een mooie campagne waarbij de ogen goed de aandacht trokken. In onze database zien we over het algemeen de uitingen met ogen daarin verwerkt, ook boven gemiddeld scoren op aandachttrekkend- en behoudend vermogen. 

Ogen kunnen het gedrag ook sturen, ook wel bekend als the human gaze effect. Bekend is het experiment met een groep mensen op straat ziet die naar boven kijken, en voorbijgangers  automatisch ook naar boven kijken.

Maar hoe staat het met de ogen van George Clooney?   George Clooney weten we inmiddels snel te linken aan het merk Nespresso. Deze zomer werden we extra getriggerd door een uiting waar George Clooney naar boven kijkt, terwijl de clue van de boodschap onderaan de uiting staat. We hebben deze uiting en een mock-up versie naast elkaar gelegd en vervolgens als a/b test voorgelegd onder algemeen publiek.

down

up

De grote vraag is of de versie waar George Clooney naar beneden kijkt ook beter in staat is de uiting naar beneden te sturen in vergelijking met de uiting waar George Clooney naar boven kijkt.

De ogen doorslaggeven in het kijkgedrag

De uiting waar George naar boven kijkend, scoort op alle fronten het hoogst. De uiting als geheel trekt sneller de aandacht en weet als geheel ook langer de aandacht vast te houden.

table george

 

Het feit dat George in de uiting naar beneden kijkt leidt er ook niet dat de aandacht naar beneden wordt gestuurd. In de uiting waar George naar boven kijkt nemen meer mensen kennis van de ondergelegen tekst en merk. Dit is waarschijnlijk te verklaren doordat in de rechter uiting de ogen van George beter te zien zijn en zoals eerder gezegd kijken we graag in de ogen van mensen. De linker uiting waar George naar beneden kijkt zijn de ogen niet te zien door de schaduw. De uiting komt daardoor geslotener over. De bevestiging dat een visual, in dit geval de ogen, sterk bepalend is in het verder kijkgedrag.

*Benchmark is gebaseerd op 60 OOH- metingen onder gelijke meetomstandigheden.

 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s