Size does matter

Er is de laatste maanden veel discussie over waste in het online mediabudget. Ontstaan door uitingen die niet in beeld zijn geweest (viewability), fake clicks  en/of in een niet gewenste umfeld staan. Al met al veel waste die in de toekomst te voorkomen zijn en daar worden de eerste stappen door de grote adverteerders al in gezet.

XS4All kondigde het enige weken terug al aan. Ze gaan vanaf nu alleen over tot grote online formaten. Uit hun analyse blijkt dat kleinere online formaten nauwelijks effecten oplevert en daardoor minder efficient zijn.

Hieronder zie je  hoe XS4ALL zijn communicatie heeft verbeterd van boven klein formaat naar beneden groot formaat waar relatief minder elementen in staan (less is more):

xs4all

Ook wij zien onze analyse terug dat grotere banner formaat ook proportioneel meer aandacht oplevert en efficienter zijn als je het naast de media tarieven legt. Een billboard is maar liefst 2x efficienter (2x meer aandacht voor iedere geinvesteerde media euro)  dan een rectangle formaat:

eff index

Lees voor verdere achtergonden van de studie het artikel geplaatst op Marketingfacts (klik op de link):

 Efficiency van online formaten

marketingfacts

 

Creatie als extra boost op aandacht

Om extra in te zoomen op het verschil in kijkpatronen die kunnen ontstaan door verschil in creatie, nemen we 2 uitingen van Dela. Deze zijn als 2 verschillende formaten getest. Het groter formaat bovenaan, levert bijna 5x meer aandacht, waarbij gezien de verwachte verhoudingen niet alleen het formaat een rol heeft gespeeld,  maar ook creatie.

size does matter

Er is veel vooraf te sturen door het kiezen van het juiste formaat, positie en platform. Ook moet gekeken of er goede aansluiting is met de boodschap. Wil je meer in je uiting kwijt  dan is het logisch ook voor een groter formaat te kiezen. Een eerste don’t is dat er teveel in een uiting gestopt wordt. Overvolle banners worden al snel met het oog verworpen. De kunst van het weglaten is zeker van toepassing.

Houd vooral rekening de beperkte bereidheid van het publiek om aandacht er aan te geven en te onthouden. Dit is zeker online vaak maar vluchtig. Het is al moeilijk genoeg om op 1 propositie te laden. 2 verschillende proposities laden met een banner uiting is vaak onmogelijk. Creatie is doorslaggevend, zorg er ook voor er voor dat de centrale boodschap in korte tijd gecommuniceerd kan worden en gekoppeld wordt aan het merk.

 

 

 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s