Netflix: hogere rating, meer aandacht?

Net zoals Facebook, doet Netflix er alles aan om het publiek te blijven binden. Content is King en het aanbod wordt steeds groter. Ik merk dat ik steeds meer aan het navigeren ben en steeds sneller een scan maak om de pareltjes te kunnen selecteren. Dit scanningsproces gaat door het grote aanbod steeds intuitiever. Daarom rees bij ons de vraag hoe dit initiele scanproces plaatsvindt. Of met andere woorden hoe het steeds groter wordende publiek een serie in wordt gezogen.

We hebben 6 verschillende Netflix menu-exposures verspreid over 2 tites random en ongedwongen voorgelegd onder een sample gelijk verspreid over man/vrouw en leeftijd. Elke exposure had een duur van 3 seconden, vergelijkbaar zoals dat op het Netflix interface  gebeurt. Per moment hebben we gemeten waar het oog instintief naar toe gaat. We hebben hierbij onderscheid gemaakt tussen een serie met hoge rating en een lage rating, resp. Narcos en de Chesapeake Shores.

Picture13

Picture17

De succesvole serie Narcos krijgt bijna de volle 5 sterren, de minder bekende serie Chesapeake Shores krijgt 3 sterren. Allereerst hebben we geanalyseerd of er algemene kijkpatronen te ontdekken zijnover alle 6 de exposure heen. Daarvoor hebben het gemiddelde genomen en gekeken welke elementen door hoeveel mensen worden  in welke volgorde worden opgemerkt. We hebben rekening gehouden met de volgende 4 elementen: Titel links, Tekst links, Rating niveau links (rode sterren) en Visual rechts. Dus alleen de elementen in de bovenste helft, de onderste helft hebben wij in deze analyse buiten beschouwing gelaten.

Gemiddelde kijkpatronen: kijkvolgorde

Alleereerst de kijkvolgorde. Hierin zien wij de volgende patronen:netflix kikvolgorde

Over alle exposure wordt er eerst op de visual rechts gefixeerd. Daarna de gaat het oog naar de tekst links, kort gevolgd door de titel.  Tenslotte wordt de rating als laatste aangetikt. Tussen de 2 titels blijft deze volgorde hetzelfde, al gaan mensen bij Narcos sneller naar de rating en minder snel naar de tekst.

Gemiddelde kijkpatronen: % Kennisname

netflix kennisname

De visual wordt door iedereen gezien en hier wordt ook het langst naar gekeken. Zoals te verwachten was, is de visual dominant en ook bepalend in het verder kijkgedrag. driekwart gaat naar de tekst, maar hier wordt minder lang op gefixeert als de visual.

Gemiddeld verifieert 22% de rating element met sterren. Maar hier treden grote verschuivingen op tussen de 2 titels op. Bij Narcos gaat gemiddeld 37% naar het rating-element en bij Chesapeake Shores 12%.

nf andere 2nf narco2

Conclusies

Dit zijn grote significante verschillen op dit specifieke element. Verder onderzoek is nodig of deze verhoudingen consistent zijn en hoe deze verklaart kunnen worden. We hebben nu 2 verschillende genres gescand op aandacht, met verschillende waarderingen. Is het inderdaad zo simpel dat een serie met hogere waardering automatisch ook een hogere aanzuiging heeft op dit element? Wij zijn getriggerd en zullen vaker dergelijke vergelijking gaan meenemen in ons onderzoek en een database bijhouden over de verschillende genres.

Ook zijn we benieuwd  naar verschil in kijkpatronen over mannen en vrouwen per genre. Dus to be continued.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s