Van customer journey naar sluimerende safari

Welkom bij Mindfuck. “Ja” zegt René Mioch, “maar ik zou weleens willen weten op welk moment en hoe ik gefucked ben.” René had zojuist een filmposter samengesteld op basis van verschillende elementen waar hij uit kon kiezen. Als ingrediënten koos hij een kaktus en een brandkast, met als acteur Barry Atsma in de hoofdrol. Hij koos volledig spontaan de titel “Pijnlijk”. Of zo spontaan was het eigenlijk niet, René was namelijk geprimed.

Al bij binnenkomst van de cinema, waren deze verschillende elementen passief in het oogveld gelegd, zodat er onbewuste werking kon plaatsvinden. Ook de presentator van Mindfuck plaatste extra priming met teksten als “Er zit zelfs een kak tussen” en “pijnlijk proces”.

pijnlijk2pijnlijk 1

Na het samenstellen van de filmposter, kreeg René de daadwerkelijke trailer te zien van de film. Met exact dezelfde ingrediënten als zijn poster: Dezelfde titel, dezelfde acteur en attributen (kaktus en brandkast) en de exacte verhaallijn zoals René in zijn hoofd had. Wat hij als blur in zijn hoofd had, is enkele seconden daarna gereconstrueerd tot een mooi vormgegeven realistische trailer die al verder van tevoren opgenomen moest zijn.

Net zoals iedereen zou hebben gedaan, viel zijn mond open van verbazing.

Het leek alsof het programma Mindfuck  de scene van de film “Focus” als inspiratie had gebruikt . Dachten we bij deze scene nog dat er van lichte Amerikaanse overdrijving sprake was. Nu blijkt ook met onze eigen Nederlandse fabrikaat, dat onze onbewustzijn tot in detail te programmeren is.

Het blijft fascinerend om te zien dat mensen achteraf er niet de vinger op kunnen leggen hoe zij beïnvloed zijn, of meer met René zijn woorden “gefucked zijn”. Al had René als filmexpert beter kunnen weten, wanneer hij de specifieke scene van Focus  had  gekoppeld aan zijn eigen experiment.

Gecontroleerde setting

Misschien een onschuldig lijkend experiment, maar het laat tegelijkertijd zien hoe we ons maar moeilijk kunnen beschermen tegen de impulsen die we passief tot ons nemen. Een korte blik erop neemt ons al onbewust mee op 1 of andere customer journey van een merk. Eigenlijk zijn we continu op een sluimerende safari tot het moment van de waarheid: het aankoopmoment. Dan kiezen we voor een merk, waar we achteraf maar moeilijk kunnen reconstrueren hoe die keuze tot stand is gekomen.

Het programma Mindf*ck is er knap in geslaagd dit experiment op te zetten, vooral doordat het in een gecontroleerde omgeving heeft plaatsgevonden, vergelijkbaar met een laboratorium setting. En het belangrijkste misschien wel wat het experiment laat zien is dat veel van de verwerking onbewust gebeurt. Het is sluimerend, het gedeelt van de ijsberg onder het water waar we, als er naar gevraagd wordt, geen goed antwoord op kunnen geven.

Uit het leven gegrepen

Wat zou het voor adverteerders mooi zijn een werkelijke reconstructie van een consument te zien. Op merkniveau en meer uit het leven gegrepen. Dat op het moment dat een consument een Unox -soep uit het schap heeft genomen, Unilever gelijk ziet met welke touchpoints deze consument passief/ actief in aanraking is gekomen met het merk. Dat marketeers, in plaats van droge marketingmix modellen, gelijk de touchpoints als beeldend verhaal voorbij zien komen. Dat zijn pas de ultieme inzichten, waar data daadwerkelijk tot leven komt, zoals in dit filmpje (priming nr 55):

Dit is pas mogelijk in een wereld waar iedereen realtime per moment te volgen is en dit gekoppeld wordt aan alle opportunity-to-see momenten van het merk en dan ook nog eens gekoppeld wordt aan biometrische inzichten. Voorlopig nog even toekomstmuziek, alleen al gezien de hoeveelheid aan data die daarbij vrijkomt en onze niet al te hoge bereidheid onze persoonlijk data te delen. Dan blijven we voorlopig maar even door experimenteren in een gecontroleerde setting..

 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s